ramadan come back =.=

assalamualaikum : holaaa
yesterday - 21.7.2012 (Sabtu) bersamaan 1 Ramadan 1434H - 
but today - 22.7.2012 (Ahad) bersamaan 2 Ramadan 1434H - 
speaking tetiba pulak . kita mixed-2 lahh . al-maklum lahh , 2hari berturut-2 tengok cite Oh My English Weekend ! walaupun episod nya berulang kali tengok , tak jemu-2 + bosan but it's interesting ! yeahhh =D
ok , let's we start ! 


semalam sehari suntuk , dok uma then yana buntu(malas) / bosan tak tau buat apa ? pada hal , homework bertimbun-timbun . aduaiii ~ 
apa pun tak boleh . rasanya semalam yana ust siap kumon untuk hari selasa , rabu ngan khamis je KOT . jumaat , sabtu tak buat pun . pas tu nanti bila time nak hantar baru kelam kabut nak siapkan . ni lahh Andik Rifhan Liana binti Hj.Rosli ! suka buat keje last min . haisshhh , bila lahh nak berubah nih ? makin lama makin malas pulak . hurm >.<


puasa pertama , seriously yana tak rasa puasa pun . because yana ganti puasa tahun lepas , beberapa hari lagi nak puasa ramadan tahun ni . disbbkan dah biasa kot , tu yg tak rasa sangat . btw , ramadan kali ni pulak kemalasan yg bertambah . ayoyoyo *-*

semalam juga yana ngan family belah ayah semua balik . senang kata , adik-beradik ayah with family dieorg semua balik . betapa gembiranya jumpa dieorg semua . sekalipun semua tinggal satu negeri Johor . but , jarang dapat nak kumpul semua ada . kalau raya first pun jarang semua balik uma makwang@nenda . bermula 4.30ptg masing-2 dah mula sibuk . ada yg pergi beli brg dapur , ada yg masak , ada yg sibuk jaga anak lahh . biasalahh budak-2 , bila cousin semua balik bertambah riuh lahh uma makwang@nenda . lagi-2 dieorg uhh semua 12 tahun kebawah . yana and asyraf je yg dah remaja . remaja bertemu kanak-2 , jadi kanak-2 lah balik . haha
alaaa , budak senang + selalu . hihi

7.20mlm azan pun berkumandang menandakan waktu untuk berbuka dan waktu maghrib telah masuk . yana minum air + mkn seketul kuih apam perlis . then , yana solat maghrib . pas solat baru yana makan sampai yana rasa kenyang . hehe
sementara uhh , sambil-2 makan terpaksa lahh yana layankan budak-2 kecik . eh-2 cousin-2 yana yg masih kecil . hehe
because parents dieorg semua pi solat maghrib sama-2 . nasib baik lahh makwang@nenda beli dua uma , jadi dia pecahkan bahagian dapur . so , kami berbuka uma yg atas nama my uncle . untuk solat dieorg solat kat uma yg atas nama makwang@nenda . jadi , pas solat semua boleh sambung makan lagi . hihi =D

azan Isyak pula berkumandang , maka kami semua bergerak ke Masjid yg berdekatan dgn uma makwang@nenda untuk menunaikan solat isyak serta terawih . yg tak boleh that means org yg puasa dok uma , jaga anak-2 masing . kami terawih 8 je , sbb ada my uncle nak balik uma sebelah isteri dia pulak . yana and family tak tidur uma wang , disbbkan esok(hari ni) yana tusyen , ibu ada keje yg masih belum siap . adik-2 yana kalau dah jumpa cousin-2 lupa semua benda , jadi dieorg wakil family yana yg tidur uma makwang@nenda . my uncle no2 (adik-beradik ayah yg no 3) balik Rengit . kampung isteri dia pulak . yg ada mu untie  no4 & 5 with anak-2 my uncle no1 yg tidur uma makwang@nenda .

yana balik uma , gosok baju sambil tengok cekerama : Perempuan Neraka ! ayah kata :
''wow , tajuk yg agak menyeramkan ! tak jadi nak tengok!'' 

haha , ntah pape je lahh ayah ni . last-2 yana tengok sorang sampai tamat . eh-2 tak ! ibu pun tengok , tapi dia tengok kejap-2 je . because dia tengok sambil berlari-2 ke dapur masak untuk sahur . hehe
hah , pada siapa-2 yg terlepas tengok lahh ! ni url nya . 


serious rugi tak tengok ! sometimes ada juga kesediahannya tapi cerita ni byk pengajaran yg boleh kita ambil dari cerita ni . btw , ni bukan cerita hantu lahh .
cerita ni tentang , kenapa perempuan mudah dan perempuan paling ramai masuk ke neraka . apa yg diceritakan ni hanya baru balasan didunia . kita tak tau apa pula balasan di akhirat kelak .
senang kata , bertaubat lah ! Allah itu Maha Berkuasa ! tanpa kita duga/jangka kan . dgn sekelip mata je . 

sampai sini sahaja entry yana hujung minggu ni . insyaAllah akan entry akan datang yana akan ceritakan tentang percutian bulan 6 yana with family at Korea and Sarawak eah ? maaf lahh , kalau entry yana ni membosankan . nobody was perfect ok ?
terima kasih kerana berkunjung ke blog yana yg tak seberapa dan berkongsi diari kehidupan yana .
-w'salam-